keramiekkunst

Vormgeven van klei is een unieke ervaring die traditioneel zijn cultuurwortels vindt in het ambacht en de volkskunst, maar vandaag een autonoom artistieke visie heeft ontwikkeld. In de opleiding keramiek ligt de nadruk op de oermaterie klei en het wonderlijk samenspel tussen de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur is het uitgangspunt voor onderzoek en experiment.

De eerste jaren zijn verkennend: de studenten worden intensief en individueel begeleid om materialen en technieken te ontdekken, inspiratie te vinden in de eigen leefwereld en deze uit te breiden en te verdiepen. Klei staat daarin centraal: aardewerk, steengoed, porselein en gietklei; opbouwen tot sculpturale vormen, draaien, instamperen, gieten; diverse bakprocessen komen aan bod: elektrisch, raku, pitwork, houtkruloven,…; scherfbewerking en glazuurmethodes worden onderzocht en toegepast. Dit alles met als doel het ontwikkelen van een eigen beeldtaal en visie.

In de hogere jaren evolueert het werk verder, wordt persoonlijker, kritischer, studenten worden gestimuleerd te experimenteren met andere materialen en er komt meer aandacht voor presentatie en confrontatie met de ruimte. De lesgevers inspireren en begeleiden de student in de zoektocht naar een eigen thematiek en ontdekken van een eigen taal in een hedendaagse wereld.
In de specialisatiejaren blijft het overleg met de lesgevers: de student beschouwt zijn evolutie, blikt vooruit en zoekt naar meer helderheid en visie, werkt aan een zelfstandige presentatie.

keramiek-zw

Wanneer
dinsdag van 13.30 tot 17u.
dinsdag van 18 tot 21.30u.
woensdag van 18 tot 21.30u.
donderdag van 13.30 tot 17u.
donderdag van 18 tot 21.30u.
vrijdag van 18 tot 21.30u.
(twee lesbeurten per week kiezen)

Waar
Lakenmarkt 3 te Tielt

Leraars
Annouk Thys, Carlo Van Poucke