fotografie

fotoklas De opleiding wil een fotografisch totaalpakket aanbieden. Je leert zowel digitaal als analoog opnames maken in zwart-wit en kleur. De opnames leer je professioneel verwerken; digitale raw bestanden en ingescande films met de computer, negatieven en foto’s in de donkere kamer.

Naast de passie voor het fotograferen zelf wordt het met een fotografisch oog leren kijken naar beelden gestimuleerd. We bieden constante persoonlijke begeleiding om tot compositorisch en inhoudelijk geslaagde foto’s te komen en een snelle en kwalitatieve vooruitgang te bevorderen.  

In de opleiding komen zowel de creatieve als de technische aspecten van de fotografie aan bod. In onze fotografie-afdeling willen we het creatief vermogen ontwikkelen om persoonlijke ervaringen op authentieke wijze inhoudelijk en vormelijk te leren uitdrukken en de authenticiteit in het werk van anderen aan te voelen en te herkennen.

Het “atelier” moet dan ook een plaats zijn waar aan onderzoek wordt gedaan. Onderzoek naar de bronnen en mogelijkheden van de individuele beeldende expressie, naar stimuli voor de verbeelding. Een “laboratorium” waar kunst zowel bindend als bevrijdend kan zijn.

Digitale camera’s maken het mogelijk om ook zonder kennis van fototechniek plaatjes te schieten. Maar ‘plaatjes schieten’ is niet hetzelfde als ‘fotograferen’. Bij fotograferen gaan creatieve toepassing van technische kennis en vaardigheden hand in hand. Ontbreekt één van die aspecten, dan zullen goede foto’s altijd toevalstreffers blijven.

De opleiding zal sterk gericht zijn op de creatieve en communicatieve kant van fotograferen en verschaft inzicht in begrippen als standpunt, contrast, perspectief, lichtval en vervreemding. Het blijft dus ook belangrijk om gedurende de gehele opleiding veel naar foto’s te kijken (van jezelf en van anderen). We brengen fotoboeken en tijdschriften mee, we bezoeken verschillende tentoonstellingen in klasverband zodat de studenten zelf zin krijgen om op eigen kracht tentoonstellingen te bezoeken en zodoende hun eigen blikveld en kritisch denken verruimen. Het betekent dat wij onderzoeken wat ons verwondert en wat ons treft.

Wanneer Op dindag van 18 tot 21.30u. en donderdag van 18 tot 21.30u. en op zaterdag 8.30 tot 12u.(twee lesbeurten per week kiezen)

Waar Lakenmarkt 3 te Tielt

Leraar: Tom De Visscher